La carn de porc té propietats de carn vermella i de carn blanca

Ressenya basada en l’article Carn de porc i salut, publicat el 25 de juny de 2018 per INTERPORC
https://interporc.com/2018/06/25/carnecerdo-salud/

Tots els consumidors han sentit parlar alguna vegada de les propietats que diferencien d les carns vermelles de les carns blanques.

Es diu que la carn blanca posseeix un baix contingut en purines i un nivell reduït de colesterol, tots dos aspectes molt recomanables per a cuidar la salut global del metabolisme.

D’altra banda, la carn vermella ens proveeix de ferro, molt beneficiós per a combatre deficiències com l’anèmia; especialment si ve acompanyat d’àcid fòlic, zinc i proteines, que afavoreixen l’aprofitament d’aquest mineral.

A l’hora de destacar els beneficis és clar: tots dos tipus tenen característiques i aportacions de valor per a la salut. Però, com sabem quins tipus de carn es consideren carn blanca i quins es classifiquen com a carn vermella?

Existeixen criteris múltiples per a valorar la classificació de les carns en una categoria o una altra. Un d’ells és el que considera que les carns vermelles són aquelles especialment dotades de mioglobina i hemoglobina. Un altre paràmetre molt utilitzat és el contingut total de greix saturat i colesterol.

Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut), el criteri a seguir és que una carn és vermella si prové d’un mamífer.

Aquests paràmetres poden provocar ambigüitat en alguns gèneres, com en la carn de porc. La carn de porc té característiques que la integren en totes dues categories.

De fet, algunes legislacions i alts organismes la classifiquen com a carn blanca o vermella en funció de l’edat de l’animal i del tipus de tall.

Té sentit continuar destacant els beneficis i contraindicacions de les carns vermelles o blanques, si en alguns casos és tan variable la seva classificació?

Les últimes publicacions científiques es fan ressò d’aquest canvi de paradigma. Els nous estudis sobre salut i seguretat alimentària analitzen l’impacte de cada producte carnic en funció de l’espècie de la qual procedeix i del contingut de greix total i saturat, més enllà de si es tracta de carn vermella o blanca.

La conclusió d’aquests últims estudis és que no existeix una relació directa entre el consum de carn no processada, en cap dels seus orígens, i un augment de la mortalitat, ja sigui per malalties cardiobasculars, càncer o altres patologies.

La carn de porc és una opció saludable i molt versàtil, amb una gamma molt variada de propietats en funció del tipus de tall i edat de l’animal. És l’aliment d’origen animal amb major aportació de vitamina B1. També és rica en grasses monoinsaturades i àcid oleic, que fa que  ajudi a mantenir uns nivells adequats de colesterol HDL.

Más recientes

Casademont millora la seva eficiència energètica gràcies al suport del IDAE i els Fons FEDER.

Girona, 17 de gener de 2019.- Casademont, líder en l’elaboració de fuet...

Nova gamma Reserva Família Casademont amb carn DUROC

Nova gamma Reserva Família Casademont amb carn DUROC A l’hora d̵...

Traçabilitat: una garantia en l’elaboració d’embotits

Ressenya basada en l’article Traçabilitat en el cicle de producció porci...